Atlanta Urban Design Commission Award 2017

The 2017 Atlanta Urban Design Commission 40th Annual Awards for Excellence recognized projects, programs, and individuals that have significantly contributed to the improvement of the built environment in the City of Atlanta, as well as the preservation of the City’s heritage. This year, Jones Pierce received the Award of Excellence in Contextual Infill category for the 405 9th Street project.

Urban Lot

The 2017 Atlanta Urban Design Commission. 9th Street front elevation.

9th Street front elevation.

The project’s home is located on a corner lot in an urban setting. It is within walking distance of Piedmont Park in Midtown. By virtue of being on a corner, the lot does not fit a typical home builder’s front-facing prototype. Jones Pierce saw this as an opportunity to create a site-specific infill. The goal for this project was to address both the front and side streets while still, accommodating the needs of modern living.

 

The Home

The 2017 Atlanta Urban Design Commission. Taft Ave side elevation.

Taft Ave side elevation.

A corner tower for the lower level entrance and upper level master bedroom provides an anchor. It allow both street facing facades to mark the corner with a higher element. Additionally, side yard access doors open to the dining room, allowing the space and users to spill out into the yard after dinner. The side yard wraps the corner to eventually transition into “backyard” space, landing in front of the covered porch.

 

The Future

Success will be measured by a time when neighbors can no longer remember the time the house was not there. It will seem as if it was always meant to be a part of the original fabric of the urban neighborhood.

Additional Images of the Urban Project:

The 2017 Atlanta Urban Design Commission. Tower entry hall inviting into open dining and living space.

Tower entry hall inviting into open dining and living space.

The 2017 Atlanta Urban Design Commission. Bright kitchen space with over-scaled island.

Bright kitchen space with over-scaled island.

The 2017 Atlanta Urban Design Commission. Tower master bedroom with massive custom windows bringing daylight into the space.

Tower master bedroom with massive custom windows bringing daylight into the space.

Read more about this project here:

New Midtown Residence

Or check us out online at https://jonespierce.com

Back to JP Blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.